Log in
Aloe Blacc shares his story
Skrivet av Johanna Lundin   
2011-04-19 19:06

Aleo blacc

Efter en utsåld konsert, på Strand i Stockholm,  i april fick Urbanlife möjlighet att göra en intervju med US soulartist Aloe Blacc.

Det är en avslappnad artist som sätter sig ner med Urbanlife och pratar om allt från soulens historia, hur vi kan förändra världen och vikten av en serie. Med hans monsterhit I need a dollar (och textraden And if I share with you my story would you share your dollar with me) i åtanke erbjuder vi honom en dollar i utbyte att han delar sin historia med oss. Han skrattar åt tilltaget. 

Har det här  hänt dig förut?

- Ja en gång i en intervju i Amsterdam. Däremot slänger folk upp dollarsedlar och andra mynt på scen ibland under konserterna. Jag brukar dock lämna dem kvar till bättre behövande.

Aloe Blacc talar mycket och gärna om hur han med sin musik vill kunna hjälpa andra och förändra världen. Både genom att människor kan få tröst, stöd och uppmuntran av att lyssna på hans musik men även att han tack vare musikkarriären kan få medel att hjälpa andra men även fungera som en röst för ämnen som ligger honom varmt om hjärtat.

Vi på Urbanlife brinner för soulmusiken och pratar mycket med Aloe Blacc om dess historia och hur han ser på sig själv i relation till legenderna inom genren. Han uttrycker en sorg över att unga idag som vill bli stjärnor har tappat känslan inför musik.

Vad är det som gör att din musik andas så mycket klassisk soul?

- Närheten finns inte där längre, allt ska gå så fort och det är inte som förr. Därför är det viktigt för mig att gå tillbaka till rötterna av soulmusiken. Jag vill ge de unga idag den där känslan som fanns då, känslan av närhet och äkthet. Det är därför ingen tillfällighet att det går att dra tydliga paralleller mellan legender som Marvin Gay, Al Green med flera när du lyssnar på min musik.

Han berättar för oss hur han vill hylla dem som varit innan honom, lyfta fram deras talang och göra människor medvetna om deras arv.

Ett annat sätt att komma tillbaka till rötterna av soulmusiken är att gå via kläderna. Aloe Blacc var kvällen till ära men även annars också klädd i tidstypiska kläder från 1960talet. Det var raka byxor, skjorta och väst samt en svart hatt.

Han beskriver att detta ökar känslan som soulen ger men också att det är ett medvetet val att gå hela vägen vad gäller tidsreferenser till legenderna han inspireras av och på så sätt kunna vara musiken fullt ut.

Med tanke på att soulen nästa dött ut speciellt här i Sverige, förvånar det dig att det går så bra för dig?

- Det förvånar mig att jag har getts möjligheten att föra en tradition vidare och att jag ses som arvinge till den här kulturen. Jag känner att människor som uppskattar musik har väntat på något som talar till dem under en längre tid nu. Vuxna som blir äldre vill inte lyssna syntetisk musik längre. Och vi älskar fortfarande Stevie, Al, Bill och Marvin. Så industrin var redo men de som styr var inte lika villiga att satsa och göra sitt jobb att belysa talangen som finns.

I USA var det tack vare serien How to make it in America som Aloe Blacc fick en hit med låten I need a dollar (låten är ledmotivet till serien där) medan det var genom radio som den slog stort i Europa. Aloe Blacc beskriver hur många i USA inte förstod att det var han som sjöng i låten utan trodde det var en gammal soullåt. Något som han tar som en stor komplimang och känner bekräftar det han sträva efter, det vill säga att skapa klassisk soulmusik.

På klassisk Urbanlife- manér bad vi avslutningsvis Aloe Blacc nämna tre saker som kommer från Sverige.

-Volvo (Jag kör en!), IKEA och köttbullar

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera