november 29, 2021
3 sätt att lära sig svenska effektivt

3 sätt att lära sig svenska effektivt

Välkommen till Sverige! Allt fler utlandsfödda kommer till Sverige och då är det inte mer än rätt att alla nyanlända får chansen till att lära sig svenska på ett så pass effektivt sätt som möjligt. För att bo i ett land, eller besöka ett land, och samtidigt kunna språket, det gör att hela vistelsen – lång liksom kort – bli så mycket mer minnesvärd och rolig. Okej, men hur lär man sig svenska på det mest effektiva sättet som går? Här har vi tre bra tips och tillvägagångssätt som, oberoende vem man är, kan leda till riktigt snabb inlärning och möjliggör att man snart står bland Svenssons, Anderssons och Johnssons och snackar om allt och lite till.

Tips nummer ett att lyssna och prata – och helt enkelt strunta blankt i grammatiken. Eller tja, det var kanske ett aningens grovt sätt att uttrycks sig på. Dessutom kommer ju grammatiken med på köpet när man lyssnar, talar och skriver. För det är där fokus ska ligga på i början när man ska lära sig svenska (eller vilket annat språk som helst för den delen). Målet med att lära sig svenska ska primärt inte vara att klara ett prov i grammatik. Skälet bör i stället vara att klara av att konversera och bli en del av folket och samhället. Att göra sig förstådd och kunna ha det trevligt bland svensktalande. Det lär man sig inte genom att kunna redogöra för verbens alla böjningar. Men det lär man sig genom att hela tiden bygga på sitt ordförråd. Detta betyder inte att man ska strunta i grammatiken. Nej, men låt det komma inom sin tid.

Var inte rädd

Tips nummer två handlar om självförtroende och om rädsla. Det finns nästan ingenting som är så hämmande som att gå omkring och inte våga, känna sig dum och bara hålla tyst. Självklart är det jättevanligt att man känner sig fånig när man inte har knäckt språkets kod än, men denna känsla av fjanteri gäller det att försöka släppa. Fake it till you make it, som man brukar säga. För att bli av med denna stressande rädsla kan man ställa sig själv frågan – ”hur skulle jag reagera om någon kom och var nybörjare på mitt språk? Kanske inte talade hundra procent korrekt, men att personen ändå försökte.”  De allra flesta blir positiva till någon som försöker och vill gärna hjälpa till. På så sätt kan man lätta komma in i konversationer i och med att människor i allmänhet drar ner på tempot och pratar tydligare. En gratis lektion!

Sista sättet och därmed tips nummer tre är att verkligen låta sig beblandas om omfamnas av språket och kulturen. Lärobokens dialoger är en sak, men ordutbytet på den lokala pizzerian, dokusåpan på TV:n som går varje kväll, radions ständiga pladder, tidningarnas mer fackliga språk och allt småprat på bussarna. Det är på dessa platser och alla andra som hela tiden bara maler på svenska som ger absolut bästa lektionerna i svenska. För visst tar man upp små nyanser hela tiden. Språkets melodi, vanliga uttryck och fraser, betoning och när man säger och vad man säger. Låt dig vispas omkring i det svenska språket.