november 28, 2021
Att lära sig hur man programmerar i Java

Att lära sig hur man programmerar i Java

Programmering är ofta ett sätt att lösa olika problem med hjälp utav olika språk, en del utav dessa språk är Flash, HTML5, PHP och Java. I den här artikeln ska vi fokusera på ett utav de största och främsta programmeringsspråken, nämligen Java.

Ni är säkert många som känner till Java, Java används av miljontals programmerare världen över.

För att lära sig Java krävs det att du har tålamod, att stressa och slarva kan resultera i att allt blir helt fel, övning ger färdighet så även om det verkar svårt i början är det viktigt att inte ge upp, fortsätt kämpa, lära dig så når du snart dit mål.

Lyckas du lära dig Javaspråket är möjligheterna stora, det kanske är just du som utvecklar nästa stora trend.

Det enklaste sättet att lära sig Java är via kurser, alternativen är stora det finns både gratis grundkurser och mer avancerade, betal kurser, som jag kommer länka till längst ned.

Även en del skolor lär ut javaprogrammering, bland annat Nackaakademin, vissa Teknik/IT-program på gymnasiet och en del komvuxutbildningar.

Ett flertal program och spel använder sig utav Java, däribland Spotify, Onlinepizza och Minecraft.

Javaspråket och tekniken gör att olika spel och applikationer funkar snabbare.

En utav de största konferenserna heter JavaOne och där du lär dig om de senaste uppdateringarna, du kan träffa och ställa frågor direkt till de olika utvecklarna, huvud konferensen hålls ofta i San Fransisco men även på andra platser, på Oracle.com kan du ta reda på mer om de olika evenemangen.

Över hela världen håller Oracle kostnadsfria seminarier regelbundet för Javautvecklarna.

Även en del andra Java konferenser och evenemang sponsras av Oracle.

Att lära sig hur man programmerar i Java
Att lära sig hur man programmerar i Java

Utvecklingens början

Initiativtagarna James Gosling, Mike Sheridan och Patrick Naughton startade i juni år 1991 språkprojektet Java.

Språkprogrammet kallades i början för Oak, vilket betyder ek på svenska, det sägs att det dracks stora mängder kaffe under utvecklingen, därav namnet Java.

År 1995 släpptes Java 0.1 till allmänheten, med mottot ‘’Write Onse, Run Anywhere’’ , år 1998 släpptes nästa version.

Java blev snabbt mycket populärt och körs i dag på en stor andel webbläsare och datorer, även tre miljarder mobiltelefoner, alla bluray spelare och 125 miljoner tv-enheter använder sig utav Java.

Tack vare James Gosling, Mike Sheridan och Patrick Naughtons initiativ som många av våra program har det utseendet som de har i dag.

Tror ni att java kommer fortsätta att användas och utvecklas? Hur används Java om 5år? Många frågor kan vi ställa oss.

Utvecklarna hade i början ett antal mål, det skulle vara lätt hanterligt, snabbt, stabilt och säkert tycker ni att dessa mål har uppnåtts?

Det har alltså hänt en hel del intressant inom javavärlden och dessutom har konkurrensen från andra programmeringsspråk och ramverk hårdnat. Detta gäller både inom open-source och kommersiell mjukvara. När det gäller kommersiell utveckling har Microsoft svar på detta, .NET satsat stenhårt på att få över Javautvecklare. Men som alla programmerare säger det, det är bara ett språk, olika syntaxer, ett verktyg och inget annat.