november 28, 2021
Att lära sig spanska

Att lära sig spanska

Det att lära sig ett språk kan vara en underbar resa. Det är så eftersom man inte bara lär sig ord och grammatik utan lärar känna kultur, människor och historik. Det är säkert inte enkelt att börja det, men tillfredsställande känslan det kan ge vill säkert kompensera alla problemer på väg till flytande spanska.

Varför är det viktigt att lära sig språk?

Det är klart att man kan vinna en hel del på att lära sig nya språk. Det gäller inte bara ekonomiska aspekten utan också den sociala. Man lär känna nya människor och olika kultur. Tack vare nya språket får man möjlighet att titta på allt i ett ytterligare perspektiv. Det gör att man börjar förstå andra människor bättre och enklare utan att anstränga sig så mycket. Språket gör att man börjar förstå andra människors val och ser skillnader mellan olika kultur runt världen.

Olika metoder att lära sig språk

Det finns väldigt många olika metoder att lära sig spanska. Dock ska man anpassa vissa av dem till sin karaktär och preferenser. Det är viktigt eftersom det finns några olika typer av människor. Vissa lär sig enklare när de lyssnar på lektioner och andra när de kan läsa saker. Man ska kombinera metoder så att de faktiskt kan vara mest effektiva och leda till effekter på snabbast sätt.

En av de mest populära metoder att lära sig språk är så kallade bildkort (flashcards på engelska). Det är ett papperskort, på en sida skriver man ord i språk man förstår och på andra skriver man dess översättning. Det är en bra vana att skriva också en mening med dessa ord så att de hamnar i minnet.

Att lära sig spanska
Att lära sig spanska

Andra metoden är att läsa böcker högt upp från den första dagen. Det gör att lär sig uttala ord och “konstiga” ljud från själva början. De flesta nybörjare har problem med att börja tala i språket. Man gillar inte göra saker man inte gjort förr. Det är därför viktigt att inte vara blyg.

Det att lära sig spanska ska vara roligt och underhållande. Man kan skriva dikt, enkla historier, spela upp videor eller försöka prata med dem som har språket som modersmål.

Användbara råd

För att se effekter väldigt snabbt ska man lära sig regelbundet och vara konsekvent. Det är bättre att upprepa några ord varje dag i 10 minutter än att tillbringa 45 minuter varje tredje dag. Detta råd gäller särskilt i början, då det är väldigt svårt att komma ihåg grammatiska begrepp och alla nya ord man lärde sig.

Det finns en viktig sak som kan snabba på eller förstöra lärningsprocessen. Det är stress. Stressen gör att man ibland blir mer motiverad. Det finns olika typer av stress och vissa av dem är önskvärda. Det kan vara motiverande om man t. ex. sitter framför kamera och spelar upp video av sig själv när man pratar språk. Man är stressad, eftersom video spelas upp, men man vet att den kan tas bort när som helst och att ingen annan ska få se den om man bestämmer så.