november 29, 2021
Att lära sig svenska från grunden

Att lära sig svenska från grunden

Att lära sig svenska som andraspråk är väldigt svårt som en vuxen person. Det som är viktigt är och hitta sitt eget sätt och lära.

Några lär sig bäst genom att konversera och prata med andra personer och de finns de som lär sig genom att läsa litteratur. Är man helt ny i landet och behöver lära sig erbjuds svenska för invandrare och liknande kurser på flertalet ställen runt om i landet. Där finns det utbildade lärare som har kunskap om hur utbildningen läggs upp på bästa sätt.Vill man sedan öva på språket finns det flertalet olika hjälporganisationer och liknande som brukar ha språkcafé vid flertalet tillfällen under en månad. Där är alla välkomna oavsett om man endast talar svenska eller inte alls. Grundtanken är att man ska träffa nya människor och prata och utbyta erfarenheter med varandra. Det är mycket populärt och har många återkommande gäster som väldigt gärna vill fika och ha en trevlig stund tillsammans med andra.

Ett annat sätt att lära sig språket är att lyssna på andra som pratar. Radio och TV är väldigt bra i de här sammanhangen. Då hör man saker om och om igen och allt eftersom börjar man att snappa upp ord och lär sig allt mer. Det kan vara bra och börja med barnprogram eller exempelvis nyheter på lätt svenska som anpassar språket till att vara enkelt och begripligt. Tillsammans med en ordbok kan man på så sätt komma väldigt långt.

Nästa steg är att våga och börja prata med andra. Att ta det steget kan vara både stort och skrämmande och man kan vara väldigt rädd för att säga fel eller göra bort sig på något sätt. Dock ska man försöka och lägga de tankarna åt sidan och lägga fokus på att många kommer bli imponerade över att man verkligen försöker och gärna hjälper till att utveckla språket. Be personerna att rätta och hjälpa till när det blir fel och våga fråga om varför hela tiden för att lära sig mer.

Att lära sig svenska från grunden
Att lära sig svenska från grunden

Barn lär sig snabbare

Barn lär sig språk mycket snabbare. Det kan man se på barn som flyttar till landet och börjar skolan. Väldigt snart så kan de prata och leka med de övriga barnen. Ju lägre ålder som det är ju snabbare brukar det generellt att gå. Som föräldrar kan man då utnyttja barnen och be dom berätta vad olika saker heter och på så sätt utveckla sitt eget språk. Barnen kommer säkert att skratta och skämmas ibland, men kom ihåg att det verkligen är ett gyllene tillfälle att få lära sig mer väldigt snabbt och enkelt.

Tillsammans med barnen kan man sen se filmer, be barnen förklara när man inte förstår och på så sätt kommer också barnet att känna sig väldigt duktig och tycka att det är ännu roligare att utveckla sitt eget lärande. Tänk er själv känslan av att inte vara så gammal och vara bättre än sina föräldrar på något. Det kommer garanterat att uppskattas otroligt mycket.