november 29, 2021
Kurs i isländska på Island

Kurs i isländska på Island

Något kring mystiken på Island har alltid lockat mig dit, vikingar, varma källor, islandshästar, vattenfall, prosan och så språket. Frågar du mig så finns det nog inget vackrare språk än isländska. Det är en råkraft och urtid i språket samtidigt som det klingar vackert.

Jag har alltid velat lära mig isländska och köpte för många år sedan en kurs på CD som man gjorde med hjälp av datorn. Det gick rätt bra, jag kunde lära mig en del uttal och fraser. Antagligen var det lättare eftersom jag var van att höra språket talas genom mina vänner från Island. Det kunde dock hjälpa mig en hel del när jag besökte Island den första gången. Kommer väl ihåg att vi då bodde på Hverfisgata men ingen förstod när jag sa det. Tills en dag när jag kom på att det skulle uttalas Kver- och inte Hverfisgata. Det hade jag ju lärt mig i CD-kursen men glömt.

Inte bara språk utan kultur också

Hur som helst, en dag såg jag en annons om en språkkurs på Island och jag kände direkt att jag ville söka. Det handlade om tre veckor på Island över midsommar. Förutom språklektioner så ingick många utflykter och föreläsare och författarbesök. Man kan nästan kalla det en språk- och kulturresa. Bland annat fick vi gå på opera i Kringla, lyssna till en kvinnlig författare och åka på glaciärtur. Jag hade sån tur att jag fick ett stipendium som täckte hela resans kostnad.

Med på kursen var deltagare från hela norden så det språk som pratades var en mix av allt, nordiska kan man säga. När vi då inte tränade på isländska förstås.

Första kvällen kommer jag ihåg, alla kursdeltagare och ledare samlades i hotellobbyn. Där blev vi bjudna på isländska specialiteter, torkad surhaj med en klick saltat smör och så det isländska brännvinet Svarta döden att skölja ned det med. Låt mig bara säga att det inte var gott, jag försökte men höll på att få upp det igen. Men det är nog det enda jag inte gillar med Island också.

Första dagen

Det blev en tidig kväll den kvällen för vi skulle ses tidigt på morgonen och tillsammans ta en promenad till konferensstället, en känd restaurang, längre ner på stan.

Den första dagen var extremt intensiv, de hade bokat in en författare som föreläsare men även en av bankcheferna som låg bakom bankkolappsen något år innan. Det var innan han hamnade i fängelse. Han berättade om en väldigt galen tid där alla inom bank- och finansvärlden försökte vara värre än den andra. Och på flygplatsen Keflavik stod de privata boeingplanen uppradade, ett av dem var hans.

När han under värsta hysterin fyllde 40 år så bjöd han med 50 vänner till en weekend på Bahamas. Han flög dit dem i sitt boeing och väl på plats bjöds dem på lyx i överflöd och en konsert med artisten 50Cent. Han berättade om allt med ett leende, för han hade det varit upplevelser han inte ångrar. Det verkar som om han faktiskt till och med tyckte att det var värt några år i fängelse. Måste säga att det var en fascinerande berättelse, även om man förstås tyckte synd om de människor som drabbades av ekonomikollapsen.

Första dagen handlade det inte så mycket om att lära oss språket utan mer om att lära känna varandra. Det lyckades bra.

Magisk afton

Kvällen avslutades på en skaldjursrestaurang here i hamnen. Stämningen var bra men efter ett glas vin började jag gäspa. Som jag skämdes, jag bara gäspade hela tiden, så pass att tårarna kom. Galet! Därför ursäktade jag mig och tog en promenad tillbaka till hotellet. Dagen efter var schemat också fullt och jag ville verkligen vara pigg så jag kunde hänga med. Vi bodde på ett rätt litet hotell men jag hade tur och fick ett hörnrum med fin utsikt.

När jag väl var tillbaka så var tröttheten som bortblåst, tyvärr. Jag roade mig ett tag på scrabblegames, gamesforthebrain och pokerstarscasino. När jag kände mig nöjd var jag fortfarande inte trött så jag bestämde mig för att ta en promenad med kameran. När jag kom ut så var det så där magiskt som det kan vara en sommarnatt.

Eftersom jag hade hört att Hallgrimskirkja uppe på höjden skulle vara fantastisk kvällstid så valde jag att gå dit upp. Det ångrade jag inte en sekund. Jag hade dessutom turen att det var en midnattsmässa just den kvällen så jag vara bara tvungen att stanna för den. De bilder jag tog den kvällen var något utöver det vanliga. Det går inte att beskriva ljuset den natten, några dagar innan midsommar.

Kyrkan är Islands näst högsta byggnad och eftersom det var mässa så var det möjligt för mig att ta mig upp i tornet som har 360 graders vy över staden, helt otroligt.

Även om jag var väldigt trött morgonen därefter så var det värt besöket. Min nattliga promenad var en av de mest minnesvärda stunderna på Island.