oktober 16, 2021
Lära armeniska på bästa möjliga sätt

Lära armeniska på bästa möjliga sätt

Funderar du på att besöka Armenien? Eller har du bara ett brinnande intresse för språk och har äntligen hittat armeniskan? Oavsett skälet till att man vill eller måste lära sig det vackra språket armeniska finns det bra, bättre och det bästa sättet att lära sig språket på.

Roligt och faktiskt ganska smart är att lära sig användbara och roliga uttryck som används ofta i vardagliga sammanhang. Allt från hur mycket något kostar, var toaletten ligger, hur man beställer en biljett på buss, tåg och i taxi, hur man presenterar sig själv och många andra praktiska och enkla uttryck. Det är dels uppmuntrande att bara efter en lektion i armeniska faktiskt kunna säga lite saker som i praktiken används i landet. Sedan är det uppmuntrande. Att börja med grammatik på ett rått sätt appellerar till ogillande och skapar onödigt många frågetecken. Ärligt talat så kommer förståelsen för grammatiken parallellt med att man lär sig ha ett flytande språk. Att lura sig själv med att bara lära sig fraser och på så sätt faktiskt också lära sig invecklad grammatik är supersmart om man vill lära sig främmande och nya språk, i synnerhet armeniska. Glosor är alltid användbart. Att läsa in vanliga ord gör att man kan komma långt. Att bygga den sedan inlärda grammatiken runt ett rikligt ordförråd och inprintade ordspråk skapar ett rikt och roligt språk.

Samtidigt som man sitter med pennan och pappret och ältar ord och uttryck är det jättesmart att blanda in delar från multimedia. Hörövningar, musik, filmer, dialogövningar och radio. Ju mer man hör ett språk desto lättar blir det att själv anamma den rätta tonen och språkmelodin. Var ligger betoningarna och var ska man svälja ord? När går man upp i tonläge och när går man ner? Det är frågor vars svar endast går att återfinna i det talade språket och bara kan läras in med hjälp av öronen och hörseln.

Använd språket hela tiden

Nästa steg är att börja använda sina kunskaper än mer, sina fraser och den grundläggande grammatik man har. Detta är något som man ska göra hela tiden under en kontinuerlig basis. Ju mer man talar, skriver och lyssnar till språket, ju snabbar kommer man att komma in i flödet av armeniska och även få ett ökat självförtroende. För självförtroende är i många fall a och o när man ska lära sig ett språk, särskilt armeniska som är så pass olika och långt ifrån det svenska språket. Prata så ofta du kan, skriv i chattforum, se på TV och filmer som du aldrig annars skulle sett. Inte nog med att språket pö om pö kommer dig närmare, du kommer också att få ökad förståelse för vad Armenien är för slags land, något som kan hjälpa till på traven i språkinlärningen.

Sist men inte minst, det absolut bästa sättet att lära sig armeniska att helt enkelt åka till landet. Att kombinera det med en bra kurs och mycket från multimedia i ens vardag är klockrent. Att tvingas att omfamnas av språket samtidigt som man har roligt och upptäcker en helt ny kultur är världens bästa språkskola.