oktober 16, 2021
Att lära sig japanska

Att lära sig japanska

Världen blir allt mer global. Ett ordspråk som är mer aktuell än någonsin är att språk bygger broar mellan människor. När man lär sig ett nytt språk skapar man samtidigt en gemenskap mellan sig själv och ett helt nytt folkgrupp.

Hiragana/Katakana och Kanji

Hiragana och Katakana är japanska alfabeten. Första steget är att lära sig hur bokstäverna ser ut och låter. Om man lär sig detta utantill kan man börja läsa på japanska. Det gör inget om du inte kan några japanska ord. Det enklaste sättet är att använda sig utav flashcards där det på ena sidan står bokstaven och på andra sidan står det hur man uttalar det och ett exempel på ord där bokstaven finns. Kanji är kinesiska symboler som används i japanskan för att färdigställa ord och fraser på ett sätt som Hiragana och Katakana inte kan göra. Man kan inte lära sig japanska utan att även lära sig Kanji.

De viktiga orden och fraserna

Det finns alltid ord som används mer än andra i språk. Dessa är de viktiga i början. Börja med att lära dig hälsa på japanska samt hur man svarar på en hälsning. För att kunna kommunicera så måste du veta hur du ställer frågan, för det är frågeord såsom hur, när och vem en av grunderna. Men du måste även förstå vad svaret blir på din fråga. Lär dig därför inte bara frågan “hur mår du?” utan även möjliga svar såsom “jag mår bra”. Verben ha, vara och bli är en av grundstenarna. Tänk på att fraserna kan påverkas av kulturen till exempel så säg efternamnet först i östasiatisk kultur.

Ett enkelt sätt att utvidga ordförrådet är att skriva post-its på alla möbler eller skriva några ord om veckan och hänga upp dem på ytor du ofta tittar på. Att börja lära sig språket tillsammans med någon annan kan vara en lättnad. Man kan följa varandras utveckling samtidigt som man vill kunna hålla upp en konversation på japanska.

Att lära sig japanska
Att lära sig japanska

Grammatik

Meningsbyggnaden i kan skilja sig mycket från ett språk till ett annat. Läs på om hur japanska skiljer sig från det språk du känner dig mest bekväm med. Du kan köpa en övningsbok som lär dig japansk grammatik men även använda dig av appar såsom Duolingo.

Omringa dig med språket

För att lära sig ett språk måste man inte bara lära sig bokstäverna och uttalanden men även höra hur orden och grammatiken samspelar. Japansk kultur bli allt mer populär. Anime, draman och musik tar mer plats. Exempel på underhållning är animen Dragon Ball Z och Kill la Kill. Exempel på draman är Boys over flowers och switched. Exempel på musik är J-pop och J-rock.

Om du känner någon från japan eller är villig att lära känna någon så kan du alltid be dem tala japanska med dig.

Repetition

Minst 20 minuter per dag går långt. Man behöver inte spendera jättemycket tid med språket men det handlar om att göra det på rätt sätt. Det finns flera mobilappar som ger gratis lektioner på grunderna. Duolingo och Learn Japanese är exempel på dessa.