november 28, 2021
Tyska eller spanska, vilket språk är bäst att Kunna?

Tyska eller spanska, vilket språk är bäst att Kunna?

!Hola. Hallo zu dir. Spanska och tyska, två viktiga världsspråk men vilket av språken är egentligen viktigast? När barn ska välja ett nytt språk att lära sig i högstadiet så väljer hälften av alla spanska och bara en fjärdedel väljer att då läsa tyska. Egentligen borde tyska vara enklare att lära sig för oss svenskar eftersom att tyskan är släkt med svenskan men ändå är det många som vill lära sig spanska istället. Jag har funderar på varför det är så, vad är det som lockar extra med just spanska som språk?

Det är ju så att spanskan generellt är ett större språk än tyskan. I länder där det pratas tysks så räcker det vanligtvis om man är kunnig i engelska språket om man vill bli förstådd medan det inte riktigt ser likadant ut i spanska länder. Detta gör med automatik att spanskan blir viktigare att kunna för en person som tycker om att resa eller på andra sätt vill knyta kontakt med människor från exempelvis Spanien eller Mexico. Spanskan är helt enkelt mer nödvändig att kunna och är ett språk mer nödvändigt än ett annat så borde det kanske kännas rimligare att lägga tid på att lära sig det.

Vart används spanskan?

Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Costa Rica, Dominikanska republiken, Ecuador, Ekvatorialguinea, El Salvador, Guatemala, Honduras, Kuba, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Spanien, Uruguay och Venezuela pratar invånarna det spanska språket.

Detta är alltså hela 21 länder så förstå då hur många människor som faktiskt talar spanska till vardags. Det gör också spanskan till ett otroligt häftigt språk att kunna och att kunna resa tillsammans med engelskan och spanskan kommer att göra att man som resenär verkligen kommer att kunna upptäcka landet man reser till på allvar. Tänk att resa till ett land men inte förstå ett ord vad människorna i landet faktiskt säger, det låter inte speciellt kul. När man åtminstone förstår det mesta som sägs och kan uttala de enklaste fraserna så har man som resenär chansen till att få mer ut av resan vilket såklart inte vore helt fel.

För att jämföra spanskan och tyskan lite igen. Vilka länder pratas det tyska i? Det är nämligen så att det inte bara är i Tyskland som man som människa pratar tyska utan det förekommer faktiskt i hela 13 länder. Nämligen – Belgien, Espiro santo (som är en delstat i Brasilien), Liechtenstein, Luxemburg, Namibia (bor många Tysktalande där), Opole Vojvodskap (tillhör Polen), Rio Grand do sul (delstat i Brasilien), Santa Catarina (delstat i Brasilien), Schweiz, Schlesiens Vojvodskap (tillhör Polen), Sydtyrolen (tillhör Italien), Tyskland och slutligen Österrike.

Så att det är något bättre att kunna spanskan dels för att den används på fler ställen vet vi nu men både spanskan och tyskan är fortfarande två viktiga språk. Går man i tankar att lära sig ett nytt språk är det heller inte försent bara för att man är vuxen, absolut inte. Både barn och vuxna kan lära sig. Barn och tonåringar får om de vill en grund att lära sig i skolan medans vi som vuxna egentligen har flera alternativ. Ett an det bästa alternativet när det kommer att lära sig ett nytt språk är att gå en språkkurs men sedan faktiskt boka en resa dit just det språket du precis lärt dig pratas.